Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Inception - Review




Christopher Nolan (Batman, Prestige, Memento), Leonardo Di Caprio (Titanic :) , Blood diamond, catch me if you can, shutter island), Gordon Levitt (Brick, The lookout), και Hans Zimmer... πόσο καλύτερα γίνεται ;
H ταινία (spoiler), γραμμένη από τον Nolan, έχει να κάνει με τον Cobb (LdC), που πληρώνεται για να εισβάλλει σε ξένα όνειρα και να κλέβει πληροφορίες. Με την ομάδα του καλείται τώρα να "φυτέψει" μια ιδέα στο υποσυνείδητο ενός θύματος. Ωστόσο οι ανεκπλήρωτες του υποθέσεις με το παρελθόν, εισβάλλουν προσπαθώντας να του καταστρέψουν τα σχέδια.

Το σενάριο είναι πραγματικά εκπληκτικό, και η ταινία μπορεί να ανάψει μεγάλες συζητήσεις. Όμως οι παραγωγές του Batman, φαίνεται να επηρέασαν τόσο πολύ τον Nolan, που τώρα στη δικιά του ιστορία προσπαθεί να φτιάξει μια ταινία a la carte, με ένα τόνο οπτικά εφέ και με φιλοδοξίες να γίνει το μάτριξ του 2010. Οι ταμπέλες Action Sci-fi, drama, romance, ταιριάζουν εξίσου καλά, αν και ο σκηνοθέτης σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει να ράψει την ταινία για όλα τα γούστα. Δυστυχώς όμως ο υπερβάλλοντας ζήλος του, γέρνει την ταινία προς τη δράση ειδικά στο τέλος, μετατρέποντας τους επίσης a la carte χαρακτήρες του σχεδόν σε superheroes, σε ένα παραλλήρημα εκρήξεων που πραγματικά ούτε δικαιολογείται ούτε χρειάζεται.

Ειδικά ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή, κάτι μεταξύ James Bond, mastermind, και ρομαντικού συντρόφου, αποδίδεται αρκετά πειστικά από τον di Caprio, χωρίς να διακρίνονται ακρότητες.
Σώζει την ταινία από την πλοκή που θα καταντούσε βαρετή, το υπόβαθρο της, και οι πολλαπλές αλληλοεπικαληπτόμενες πραγματικότητες, που κρατούν το θεατή σε ένταση και τις δυόμιση ώρες τις ταινίας.
Ωστόσο ο σκηνοθέτης δεν μένει εκεί, και κλείνοντας μας το μάτι στο τελευταίο λεπτό μας αφήνει με μια μετέωρη κατάληξη.

η ταινία σχεδιασμένη για blockbuster, υπόσχεται να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και πιστεύω πως αξίζει, ειδικά για μετέπειτα συλλογισμό και συζητήσεις.

και ένα trailer χωρίς εκρήξεις :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου